Sunday, August 26, 2007

Nieuwe brug over de Panj rivier tussen Afghanistan en Tadzjikistan geopend

Karzai en Rakhmon, de presidenten van Afghanistan en Tadzjikistan hebben in het bijzijn van de Amerikaanse minister voor Economische Zaken een nieuwe brug geopend bij Nizhnii Panj. De brug verbindt hun landen over de rivier de Panj.

De Afghanistan-Tadzjikistan brug, zoals de verbinding is gedoopt, kostte 37 miljoen dollar. Dit was een gift van de Verenigde Staten.

De brug verbindt de grensplaats Nizhniy Pyanj in Tajikistan met de plaats Shir Khan in de noordelijke provincie Kunduz in Afghanistan en vervangt een onregelmatige veerdienst over de snelstromende rivier.

Het bouwwerk werd vervaardigd door de US Army Corps of Engineers, de Amerikaanse genietroepen. De bouw begon in mei 2005. Het project bestond uit twee onderdelen: de eigenlijke brug en de gebouwen die bij de grensovergang horen.

Tijdens de piek van de bouw aan de brug werkten er 450 mensen aan het project uit Afghanistan, Tadzjikistan, de Filippijnen, Italië, India, Rusland, Afrika, Thailand, Europa en Amerika, aldus een verklaring van het Amerikaanse leger.

De president van Tadzjikistan, Emomali Rakhmon, zei tijdens de openingsplechtigheid "dat deze brug een belangrijke historische gebeurtenis is".

Zijn Afghaanse ambtsgenoot Hamid Karzai zei "dat hij hoopte dat het de economie en de handel tussen de landen en de regio zou versterken".

De brug is 672 meter lang en 11,5 meter breed en gebouwd naar de internationale standaard om bestand te zijn tegen aardbevingen.

De Afghanistan-Tadzjikistan brug vormt een belangrijke schakel voor wegverkeer tussen de Pakistaanse havenstad Karachi en Kazachstan.

De Amerikaanse minister van Economische Zaken, Carlos Gutierrez, vergezelde zijn Afghaanse en Tadzjiekse collega’s bij de opening van de brug.

Drugs
Lachend en elkaar op de schouders kloppend knipten de twee leiders het symbolische lintje door om daarmee de gloednieuwe brug die hun landen verbindt officieel te openen.

President Rakhmon zei dat de brug een belangrijke schakel zal worden in de ontwikkeling van de handel tussen de twee buurlanden. De opening van de brug geeft een impuls aan de groei van de handel, niet alleen met de Centraal-Aziatische landen, maar ook met China, Rusland en de Golfstaten.

Volgens de Amerikanen was de brug nog de “missing link” van de historische zijderoute.

Het kan Afghanistan terug laten keren naar een belangrijke sleutelpositie voor de doorvoer van goederen in heel Centraal-Azië en verbinden met de havenstad Karachi in Pakistan.

Maar het probleem is dat de historische Zijderoute vandaag de dag een belangrijke drugsroute is. Dat zegt BBC-verslaggeefster Natalia Antelaya, die de opening van de brug bijwoonde.

Ze zei dat veel mensen hier vrezen dat drugs en instabiliteit uit Afghanistan de belangrijkste exportproducten zullen worden.

De heroïne die zijn weg vindt naar Europa zou grotendeels via Tadzjikistan worden doorgevoerd en critici zeggen dat de opening van de brug drugstransporten kunnen doen toenemen.

De Tadjiekse leider onderkent dit, en zei: “Alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat de brug niet wordt gebruikt voor drugshandelaren of het smokkelen van mensen.”

Minister Gutierrez ontkrachtte de angst, door te zeggen “dat Amerika de ontwikkeling van de handel niet tegen kan houden uit bezorgdheid over drugs.”

De BBC-correspondente zei verder dat de kosten niks zijn vergeleken bij de politieke investering die door de VS is verricht. Voor Washington is dit een project met een voorbeeldfunctie. Een bewijs dat dingen goed kunnen gaan voor Afghanistan en zijn buurlanden.

De brug biedt een verbinding met de “buitenwereld” die Afghanistan al lang nodig had.

Maar met de achteruitgang van de veiligheidssituatie en met de drugshandel die groeit, is het de vraag of het Afghanistan dichter bij de wereld brengt, en het ook zal helpen om problemen op te lossen, of dat het de problemen de mogelijkheid biedt zich verder te verspreiden, zei de BBC-verslaggeefster.

De brug ligt over de rivier die eens in Afghanistan de Oxus werd genoemd. De rivier wordt in Afghanistan ook de Aamoo, of Amu, genoemd. De Tadzjieken noemen de rivier de Pyandzh, of ook wel de Panj Darya.

Er zijn vier kleinere bruggen in ontoegankelijke gebieden langs de rivier dichter naar de bron ervan in de provincie Badakhshan. Maar deze bruggen hebben lang niet de capaciteit van de nieuwe brug.

De Panj rivier is een zijrivier van de Amu Darya. Deze rivier vormt gedeeltelijk de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan. De Panj ontspringt in de regio Badakhshan. De rivier was in de jaren tachtig erg belangrijk voor de Sovjet-Russische invasie van Afghanistan.